Társaság a Közszolgálati Rádióért

... és Kodály

 

Kodály Zoltán - Társaság a Közszolgálati Rádióért

 

Fenyő László gordonkaművész nyílt levele

 

A Magyar Rádió agit-proposa - Borbély-Urquart Júlianna - szégyelli a zenei együtteseket és azok tagjait

 
Lemondta a Magyar Rádió a Kodály-koncertet, de mégis lesz

Vélemény: Szakadjon a húr!


Fenyő László gordonkaművész nyílt levele (2007. október 22.)

 

Fenyő László - Társaság a Közszolgálati Rádióért

A zenekedvelő és zenében tájékozott magyar közvélemény előtt talán nem kell bemutatkoznom. Budapesten megkezdett zeneakadémiai tanulmányaimat Lübeckben fejeztem be, ott szereztem művészdiplomát és azóta Németországban élek. Rendszeresen koncertezem Amerikától Ázsiáig, mindennél fontosabb azonban számomra Magyarországgal való kapcsolatom. Minden nagy nemzetközi versenydíjnál, kitüntetésnél nagyobb örömet szerzett a 2005-ben kapott Liszt-díj és örömmel mondok igent minden otthonról jött felkérésre, elfogadva, hogy az azokért kapott tiszteletdíj a magyar értékrendnek felel meg.

Ez év elején született megállapodás nyomán 2007 júliusában kaptam meg a felkérést  a Magyar Rádiótól, miszerint a jubileumi Kodály évben megrendezendő "...és Kodály" című hangversenysorozat egyik koncertjén, november 19-én lépjek fel a Rádió Márványtermében. A felkérést, a benne megjelölt tiszteletdíjjal együtt elfogadtam, illetve minden egyéb elfoglaltságomat novemberre eme koncert tudatában alakítottam. Tudatában annak is, hogy családom októberben még egy fővel gyarapodni fog, nem volt könnyű időmmel gazdálkodnom.

Ezek után október 17-én elektronikus levelet kaptam Lázár Esztertől, a sorozat szerkesztőjétől, amelyben rendkívül sajnálkozva közli, hogy kénytelen lemondani a hangversenyt, mert a Rádióban életbe lépett elnöki utasítás értelmében a Rádió hangversenyein csak azok szerepelhetnek, akik ezt ingyen vállalják. Néhány nappal később Farkas Zoltán, a Bartók Rádió főszerkesztője pontosította a helyzetet: "A rendkívüli takarékossági intézkedések azt írják elő, hogy a Rádió minden egysége az úgynevezett "külsős" kifizetéseket a tavalyi keret 50 %-ára szorítsa le. A hangversenyeken fellépő művészek honoráriuma is "külső kifizetésnek" minősül, s minthogy a Bartók Rádió ez évben már felélte (sőt némileg túl is haladta) az 50 %-ot, valóban csak azokat a koncerteket áll módunkban megrendezni, amelyeken a művészek vagy honorárium nélkül lépnek fel, vagy valamilyen külsős pályázati forrás vagy szponzor biztosítja a honoráriumot. A Kodály-sorozat esetében az utóbbiról van szó, de sajnos a megítélt külső támogatás kevesebb, mint amennyi a 4 hangverseny megrendezéséhez szükséges."

Ez így tulajdonképpen érthető és indokolt, csak éppen nem választható el azoktól a megdöbbentő hírektől, amelyek a Rádió zenei együtteseit érintő, széleskörű tiltakozási hullámot kiváltó, romboló intézkedésekről szólnak. Természetesen felmerült bennem a gondolat, hogy lemondok a megállapodott tiszteletdíjról. Művészi önérzetem azonban a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy ezzel a lépésemmel a legcsekélyebb mértékben is a Magyar Rádió jelenlegi vezetésével való szolidaritásomat fejezzem ki. Másfelől azonban, tekintettel a Rádiónál évek óta áldozatosan dolgozó, kiváló szakemberek iránti őszinte nagyrabecsülésemre, tekintettel arra, hogy magam is voltam egy ideig a Magyar Rádió alkalmazottja és mindenek előtt mélységes tiszteletemre Kodály Zoltán iránt, úgy határoztam, hogy lemondok a megállapodás szerinti - eleve rendkívül szerény - tiszteletdíjról,és ingyen játszom a hangversenyen. Ezúton is köszönöm Farkas Gábor zongoraművésznek, aki a hangversenyen partnerem lesz, hogy ő is hasonlóan döntött!

Amiről itt szó van, magánügy. Úgy gondolom azonban, mégis tudomására kell hoznom a zenét szerető és a magyar zenéért felelősséget érző embereknek, akiknek nem mindegy, hogyan alakul az egyik legfontosabb zenei műhely, az "ország legnagyobb hangversenyterme", a Magyar Rádió sorsa.


A Magyar Rádió agit-proposa - Borbély-Urquart Júlianna - szégyelli a zenei együtteseket és azok tagjait

Budapest, 2007. október 24., szerda (MTI) - A Magyar Rádió zenei együttesei intézményi formában nem vesznek részt azon a november 8-i budapesti koncerten, amelynek fellépői több zenekar nehéz helyzetére kívánják felhívni a figyelmet - tájékoztatta Major István szervező az MTI-t.

A MÁV Szimfonikus Zenekar csellistája elmondta, hogy a létszámcsökkentéssel, anyagi megszorításokkal szembenéző együttesek figyelemfelhívó koncertjének meghirdetését követően a Magyar Rádió kommunikációs vezetője közölte vele: "a Magyar Rádió (MR) zenei együtteseinek neve ebben az összefüggésben nem említhető".

Mint arról Major István beszámolt, Borbély-Urquhart Julianna kommunikációs vezető arról tájékoztatta, hogy a Magyar Rádió "nem kíván részt venni a koncerten sem intézményi formában, sem ahhoz nem járul hozzá, hogy a zenekar, illetve az énekkar egyes tagjai az MR Zenei Együtteseknél betöltött tagságukra hivatkozva lépjenek fel."

Az együttesek tagjai tehát magánemberként lépnek majd fel a Szent István-bazilikában megrendezendő hangversenyen - tette hozzá a szervező.


 

Kérem, hogy küldje tovább MINDEN ISMERŐSÉNEK ezt a meghívót, mert csak tömegek összefogásával állítható meg a magyar zeneművészet csonkítása!

  

"Az a civilizáció, amelyik elhidegül a tudományától és művészetétől, vagyis a kultúrájától, az pusztulásra van ítélve.

Az életét adja föl, elsorvad, elpusztul atombombák nélkül is." Bay Zoltán (fizikus)

 

Beethoven:

 

C-dúr mise

 

 

Hangverseny

a budapesti szimfonikus zenekarokért és énekkarokért

 

2007. november 8-án 19 órakor

a Szent István Bazilikában

 

 

A magyar zenei élet nagy múltú, vezető együttesei soha nem látott nehézségekkel küzdenek.

A működőképesség határán várják sorsuk jobbra fordulását.

 

Nemzetünk nagy szellemi értékeinek megóvásához Önre is szükségünk van!

 

Kertesi Ingrid - szoprán

(Liszt-díjas, érdemes művész)

Meláth Andrea - mezzoszoprán

Mukk József - tenor

Sólyom-Nagy Sándor - basszus

(Kossuth-díjas, kiváló művész)

 

Magyarország rangos

szimfonikus zenekarainak és énekkarainak

tagjaiból alakult egyesített apparátust

 

Medveczky Ádám

(Liszt-díjas, érdemes művész)

vezényli.

 


Lemondta a Magyar Rádió a Kodály-koncertet, de mégis lesz

Fenyő László gordonkaművész nemrégiben közzétett nyílt levele nyomán a kérdéses koncert sorsa újabb fordulatot vett - a végkifejletről Fenyő az alábbi tájékoztatást adta a Fideliónak:
 
Nyílt levelem szomorú fordulatot eredményezett: a Rádió végérvényesen törölte a márványtermi "...és Kodály" koncertet. A Bartók Rádió  főszerkesztője, Farkas Zoltán következőképpen indokolta a döntést: "Az MR3-Bartók Rádió még jelenlegi sanyarú pénzügyi helyzetében sem szeretne olyan kiváló művészt ingyenes fellépésre kényszeríteni, aki ezt kényszerűségből teszi. Nem lesz hangverseny november 19-én."

Miután zongorista partnerem Farkas Gábor és én is változatlanul komolyan gondoljuk, amit október 22-án kelt nyílt levelemben a minket játékra ösztönző - mindenféle anyagi haszontól független - gondolatainkról írtam, a hangversenyt annak eredeti napján, november 19-én, hétfőn este hét órai kezdettel a Régi Zeneakadémia hangversenytermében (VI. Vörösmarty u. 35) megtartjuk.

ME G H Í V Ó

 

FENYŐ LÁSZLÓ   (gordonka)   és

FARKAS GÁBOR   (zongora)

 

hangversenyére

 

2007. november  19-én, hétfőn

19 órai kezdettel

a Régi Zeneakadémia hangversenytermébe

(VI. Vörösmarty u. 35.)

.

 

ahol a Magyar Rádió  "...és Kodály" c. sorozatában, a Rádió 
Márványtermébe meghirdetett,
de a Rádió által lemondott koncertjüket adják elő.

 

.

Műsor:

Beethoven: A-dúr szonáta op.69

R. Schumann: Adagio és Allegro op.70

 

Kodály Zoltán: Adagio

J.S.Bach - Kodály: Három korálelőjáték

Bartók: I. rapszódia

 

 

A belépés díjtalan!Vélemény: Szakadjon a húr!

A Tűzoltók Nagy Kézikönyvéből tudjuk: a hegedű és a nagybőgő között az a legfőbb különbség, hogy ha egyszerre gyújtjuk meg őket, akkor a nagybőgő sokkal tovább ég. Égészeti szempontból a gordonka e két hangszer között foglal helyet, mégsem tűzrendészeti oka volt annak, hogy november 19-én az ún.  Régi Zeneakadémia nagytermében izzott a levegő.

Már bejutni sem volt könnyű a terembe, ülőhelyet pedig csak azok a szerencsések találhattak, akik jóval a koncert kezdete előtt érkeztek. Noha minden pótszék elkelt, mégis kb. negyvenen ácsorogtak a falak mentén - a legfeljebb 150 főre tervezett szobában kb. 230-an lehettünk. Sajnos, a nézők között csupán hét egykori rádiós munkatársat - közöttük Szirányi Jánost, a Magyar rádió egykori elnökét - fedeztem föl; a jelenleg is a Magyar Rádióban dolgozók közül pedig senkit. Ezzel szemben sokan hozták magukkal az egész családot: 8-10 éves gyermekeket éppúgy lehetett látni, mint dédnagypapákat.

Mindenki tudta, hogy a Magyar Rádió nemcsak nem közvetíti, hanem föl sem veszi a hangversenyt - és mégis: szinte tüntetőleg ágaskodott két-két mikrofon a színpadon, illetve a nézőtéren. Sokan voltak kíváncsiak, vajon ki rögzíti a Magyar Rádió helyett az eseményt. A "tettes" régi barátom, Lakatos Gergely, a Zeneakadémia műszaki vezetője volt, aki azt is elárulta: a Zeneművészeti Főiskola megtagadta, hogy a Bartók Rádió új logója éktelenkedjék a Zeneakadémián, noha a propagandisták nagyon szerették volna.

Az előzmények ismeretében nem titok, hogy más szempontból is demonstráció volt Fenyő László és Farkas Gábor produkciója (kizárólag ezért utaztak Frankfurtból Budapestre), ám ahogy fölcsendültek az első zenei hangok, már csak a muzsikára tudtunk figyelni. Fenyő László gyönyörűséges, és nagyon szenvedélyes, a gordonka adottságait a végsőkig kiaknázó játéka teljesen magával ragadta a publikumot; én egy idő után csöppet aggódtam is, hogy a hangszer meddig fogja bírni a gyűrődést - aztán pár perccel a szünet előtt a gordonka egyik húrja megadta magát. Ettől kezdve a muzsikus kicsit visszafogottabban bánt a gordonkával - talán ezért sikerült a hangverseny utolsó darabja, a "séróból", (kotta nélkül) játszott Bartók I. rapszódiája egy kicsit - dinamikai értelemben - halványabbra, mint ahogy vártuk. (Ez nem zenekritika volt, csak hangmérnöki énem szólalt meg.)

A ráadásként előadott három Kodály epigrammát követően felszabadultan léptünk az Andrássy útra, hogy az enyhe időben sétáljunk egyet az Oktogonig.

(Cs. Kádár Péter)


Megjegyzés: Egy hét múlva a spanyol nagykövetség meghívott Pavlovits Dávid gitárkoncertjére a Zeneakadémiára. Mint látható, egy egészen újfajta Bartók-logoval (széles fehér csíkok) mégis ott virított a lepedő a Nagyteremben.

Bartók lepedő - Társaság a Közszolgálati Rádióért

 

Társaság a Közszolgálati Rádióért