Társaság a Közszolgálati Rádióért

 

Játék és muzsika helyett lajstromoztatás

 

Az utóbbi időben éberség ütötte föl a fejét a Magyar Rádióban. Ha a Rádió vezetősége bárhol olyasmit talál, ami a Magyar Rádióra emlékeztetné a népet, kíméletlenül harcba indul az emlékek ellen. A közelmúltban tiltotta meg pl., hogy 2016-ig az "Apró-cseprő" című, egykori műsor készítője egy, a rádiótól független honlapon ezzel a címmel tovább folytathassa a műsorát, és a Magyar Rádió által elpusztított internetes Kincsestár egy részének megmentéseként a saját korábbi műsorainak hanganyagát a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tegye. Pedig olyasmit kapott volna az engedélyért cserébe a Magyar Rádió, amire joggal mondhatjuk, hogy túl nagylelkű volt az ajánlat. A Magyar Rádió elnöke azonban úgy döntött, hogy ami a Magyar Rádióé, azt akkor sem használhatja más, ha egyébként a Rádiónak esze ágában sincs ilyen műsort csinálnia, hiszen éppen azért rúgta ki a műsorkészítőt, hogy a múltat végképp eltörölje.

Kicsit más a helyzet a Ki nyer ma? című műsorral. Az első tervek szerint ezt a műsort is teljesen megszüntették volna. Aztán majdnem átkerült a Bartókra, ám úgy látszik, ennek a "kommunisták által kitalált" műsornak a temetőben, vagyis a körzeti műsorok hálózatán van a helye. Így azután a fél ország sirathatja a Ki nyer mát, a másik fele meg nem hallgatja - a közvéleménykutatások szerint a Magyar Rádió körzeti programjainak hallgatottsága - a Danubius Rádiót utánzó pécsi stúdió kivételével - nagyon parányi. A Ki nyer ma egykori Pollack Mihály téri helyiségét egyébként jelenleg a kirúgottak gettójaként üzemelteti a Magyar Rádió. 

A Ki nyer mát sokan próbálták megmenteni. Az Óbudai Társaskör úgy igyekszik fenntartani a műsor emlékét és e nemes játékot fejleszteni, hogy az egykori műsorvezető, Czigány György közreműködésével rendszeresen élőzenés vetélkedőt rendez. Február 25-én pl. Varga Gábor klarinétművész és az Auer vonósnégyes, március 31-én pedig a Budapesti Vonósok játéka segíti a versenyzőket. Ezt vette észre az éles szemű Cseh Gabriella Zsófia, aki azonnal meg is lepődött. Ismervén az ügyvezető igazgató asszony zenei fogékonyságát és tájékozottságát, mi nem lepődtünk meg, hogy Szkenner rovatunk ihletője csupán január 22-én fedezte föl azt, ami sokak számára már régóta ismert volt, és lecsapott az utánzástól sem visszariadó, potenciális csalárd haszonlesőkre.

Az udvarias, rövid, ám tárgyszerű válasz sem váratott magára. 

De nem úgy van ám az! Ha harc, legyen harc! Persze, aki úgy véli, hogy a jelenlegi Magyar Rádió összetéveszthető az Óbudai Társaskörrel, annak komoly identitászavarai lehetnek.

Itt tartunk most - a dokumentumokat dr. Merényi Judit, az Óbudai Társaskör igazgatója juttatta el hozzánk. Az azért érdekes lenne, ha a "Játék és muzsika" kifejezést is csak a Magyar Rádió kegyosztogatásával lehetne használni. Hiszen a zeneművészet egésze nem más, mint játék és muzsika. Mi, vállalva a Beatles együttes esetleges rosszallását is,  bátran asszociálunk: a kékekre gondolunk, akik ki akarták irtani a zenét. Nekik sem sikerült, pedig a Nagy Kék Kéz és az ő irányítója is emlékeztet minket valakikre... Abba is hagyjuk az asszociálkodást. 


Legfrissebb információnk szerint az Óbudai Társaskör honlapján már a "Játékos muzsika" megnevezés szerepel.  Ugye, azért Czigány György marad?

Társaság a Közszolgálati Rádióért