NYILATKOZAT

A Magyar Rádió vezetése megteheti, hogy az erő pozíciójából tárgyal vagy egyáltalán szóba sem áll a személyes sorsuk miatt elkeseredett rádiósokkal. Jelen nyilatkozat aláírói, a Magyar Rádió dolgozóinak képviselői azonban úgy gondoljuk, hogy nem ez az emberi megoldás.

 A létszámleépítést megakadályozni nem tudtuk - erre törvényes lehetőségünk nincsen -, de biztosak vagyunk abban, hogy annak megoldását sokkal humánusabb, konfliktus mentesebb, emberibb módon is végre lehetett volna hajtani, ahogyan ezt már valamennyi lehetséges fórumon kifejtettük.

 Az éhségsztrájk munkaügyi döntések megváltoztatására használhatatlan módszer. Arra azonban mégis alkalmas, hogy ráirányítsa mások figyelmét a több száz rádiós személyes sorsát érintő változtatásokra. Őszintén reméljük, hogy egy három gyermekes családapa minden egészségi károsodás nélkül, minél előbb, és a személyes felelősségvállalás sikerének tudatával fejezi be a sztrájkot.

 A Magyar Rádió vezetése vagy szándékosan kívánja megalázni a dolgozókat, szétverni a rádiósok meglévő önérzetét, vagy egyszerűen rossz módszereket választott. Előbbi esetben a leghatározottabban tiltakozunk, és minden eszközzel tenni is fogunk ellene, utóbbi esetben viszont fogadják el a segítségünket.

Ismételten, most már nyilvánosan kérjük a Magyar Rádió vezetését, hogy tegyen annak érdekében, hogy ezek az emberek ne személyes tragédiát éljenek át, hanem megbecsült, elismert dolgozóként váljanak meg életük egyik legfontosabb részétől, a Magyar Rádiótól. Néhány gesztussal, szerény anyagi ráfordítással, odafigyeléssel a távozó dolgozók hangulata - és ezzel az ott maradók munkakedve és perspektívái - jelentősen módosíthatók. Még nem késő. Egy ilyen irányú kezdeményezésben a jelen nyilatkozat aláírói őszinte partnerek lennének.

Varga Júlia, a Független Rádiós Szakszervezet elnöke

Zámori Jenő, a Magyar Rádió Dolgozóinak Szakszervezete elnöke

Toman Sándor, a Rádiós Műszakiak Szakszervezete elnöke

 Lázár András, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma alelnöke

2007. július 25.