Társaság a Közszolgálati Rádióért

 

SZENÁ-TOROK A MAGYAR RÁDIÓ ZENEI EGYÜTTESEIÉRT

 

"Az építés hosszú küzdelem, a rombolás pillanatok ijesztő terméke" - Szokolay Sándor

 

A Magyar Rádió az egyik legfontosabb kulturális intézményünk, amelynek - egyéb funkciói mellett - a kulturális örökségünk őrzése és gyarapítása érdekében kifejtett közszolgálati tevékenységéhez az adófizetők közel 14 milliárd Ft-tal járulnak hozzá.

Különösen fontos zenei életünkben betöltött szerepe ("a legnagyobb hangversenyterem"), hiszen életkortól, lakóhelytől, anyagi és társadalmi helyzettől függetlenül mindenki számára könnyen elérhető és használható eszköz zenei élmény szerzésére, továbbá leghatékonyabb fóruma a magyar és kortárs zeneszerzői alkotások bemutatásának, megörökítésének, az utókor számára történő megőrzésének.

E közszolgálat ellátásához nélkülözhetetlenek azok a zenei együttesek, melyek a múlt és a jelen születő értékeit képesek a legmagasabb művészi szinten megszólaltatni.

Ezért javasoljuk:

Szakmai szempontok alapján haladéktalanul rögzíteni kell az együttesek repertoárjának megfelelő létszámokat: így a Szimfónikus zenekar esetében 96 fő, az Énekkar esetében 60 fő állandó alkalmazása szükséges és indokolt

A kiegyenlített és folyamatos foglalkoztatottság érdekében rögzíteni kell az MR Bartók adója részére évente elkészítendő műsorok számát

Az együttesek költségvetés támogatását - a 900 MFt és az MR működési költségeiből arányosan rájuk eső résszel - külön keretként kell megjeleníteni tényleges fenntartási költségeik és gazdálkodásuk átláthatósága érdekében.

A zenei együttesek "fölé" a fenntartó és a zenei szakmai szervezetek egyetértésével művészeti kuratóriumot javasolunk létrehozni, amely felügyeli a közszolgálati és művészeti elvek érvényesülését. Ennek létrejöttéig javasoljuk a jelenlegi karmester és karnagy szerződésének meghosszabbítását.

Budapest, 2008. június 20.

Karsai Péter országgyűlési képviselő

Gulyás Dénes karnagy

Béki Gabriella országgyűlési képviselő

Iványi Tamás karnagy

 

Társaság a Közszolgálati Rádióért