Társaság a Közszolgálati Rádióért

A Magyar Rádió Zrt. Üzemi Tanácsa és a reprezentatív szakszervezetek

ÁLLÁSFOGLALÁSA

Miután a  Magyar Rádió Zrt. Üzemi Tanácsa és a reprezentatív szakszervezetek megismerték a csoportos létszámleépítés II. ütemének listáját, együttes ülésükön a következő

állásfoglalást

 fogalmazták meg:

Tekintettel arra, hogy a csoportos létszámleépítés II. üteme kizárólag a Magyar Rádió zenei együtteseit érinti, szükségesnek tartjuk előrebocsátani:  nem támogathatjuk a hosszú évtizedek alatt kivívott nemzetközi hírű művészi színvonal ilyen fokú veszélyeztetését. Mind az énekkar, mind a zenekar az eddigi létszámmal is a működőképesség határán mozgott, további vérveszteséget nem visel el. Nem tudjuk értelmezni a költséghatékonyságra való hivatkozást, amikor ennek következménye a magyar zeneművészet nagyhírű, a Magyar Rádió számára is felbecsülhetetlen PR értéket teremtő művészeti együttesek ellehetetlenítése.

Kötelességünknek érezzük felszólítani a menedzsmentet, hogy a gazdasági nehézségek megoldását ne csak létszámcsökkentéssel valósítsák meg, hanem esetleges szervezeti átalakításokkal, szponzorok bevonásával javítsák a művészeti együttesek működésének feltételeit! Erre vonatkozó javaslatot még nem láttunk, pedig többször is szóba került az előző egyeztetések alkalmával. Az elküldendők között - úgy tudjuk - vannak olyan munkatársak, akiket a Kollektív Szerződés és az ÜT-vel kötött megállapodás is védene. A jelenlegi létszám ilyen arányú csonkítása elfogadhatatlan!

 

Társaság a Közszolgálati Rádióért