Társaság a Közszolgálati Rádióért

Hogyan is állunk az arculattal?

 Vannak jelenségek, amelyeket minél tovább boncolgatunk, annál nagyobb huncutságok derülnek ki. Nemcsak a Társaság a Közszolgálati Rádióért honlapján megjelent tanulmány és a Magyar Rádió honlapjának nyitóoldaláról szóló vélemény, hanem a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) több levele sem hagyja szó nélkül az új arculatot. A minap a Magyar Rádió által a MATT-nak küldött második válasz keltette föl a figyelmünket. Íme:


Cs. Kádár Péter nem bírta ki: ahogy meglátta az iménti levelet, azonnal emilt írt Borbély-Urquart Juliannának:

Borbély-Urquarth Julianna
Magyar Rádió zrt. (1)
Kommunikációs vezető
részére

Kedves Borbély Julianna!

Olvastam a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusoknak adott válaszát:

http://bp1.blogger.com/_AfAsuL-qlgs/Rw04QSGF4gI/AAAAAAAADBE/xUJv_xDGPk8/s1600-h/1065-mr2.jpg.

Eddig azt hittem, hogy az a szöveg, amely szerint a Magyar Rádió (2) elnevezés bármilyen célból történő használatához is engedélyt kell kérni, csak rossz megfogalmazás, és visítva nevettem. Most azonban kiderült, hogy Ön komolyan gondolja ezt az engedélyezősdit a Magyar Rádió (3) és annak ún Megjelölései esetében. Tehát pl. levelezés, állásinterjú, intim beszélgetés, kritika, publikáció, elmélyült gondolkodás, stb. esetén  is kötelező az engedélykérés.

Kérem, szíveskedjék idézni a szerzői jogi és felhasználási jogi jogszabályoknak a szövegét - tehát nem a Magyar Rádió zrt. (4) által kitalált szöveget -, amelynek alapján a Magyar Rádió (5) szankcionálhatja, ha valaki bármely célból a Magyar Rádió (6) elnevezést használja. Azért kérem erre Önt, mert én, noha a Magyar Rádió zrt. (7) dolgozója vagyok, nem rendelkezem jogi végzettséggel, és bár igyekeztem mindig a Magyar Rádió (8) érdekeit képviselni, tudatlanságom esetleg sérti a Magyar Rádió  zrt. (9) érdekeit. Ezt pedig  igazán nem szeretném.

Kérem Önt, mint a Magyar Rádió zrt. (10) felelős és tudós vezetőjét, adja meg annak pontos eljárási rendjét, formanyomtatványát - ha esetleg azon a Magyar Rádió logója (11) is látható, az ezen Megjelölés használatára vonatkozó engedéllyel együtt -, amellyel a Magyar Rádió zrt. (12), a Kossuth Rádió (13), a Petőfi Rádió (14), a Bartók Rádió (15) elnevezést írásaimban használhatom, ha a Magyar Rádióról (16) írok vagy beszélek. Kérem, szíveskedjék nyilatkozni, hogy az iménti "Magyar Rádióról" (17) ragozott szóalak a Magyar Rádió (18) Megjelölés megengedhetetlen torzítását jelenti-e?

Kérem szíves tájékoztatását abban a tekintetben is, hogy a Megjelölések ilyen nagyszámú, engedély nélküli használata, mint azt a zárójelbe tett számok mutatják, a Magyar Rádió zrt. (19)  részéről milyen szankcionálással járhat?

Levelem másolatát megküldöm a Magyar rádió zrt. (20) jogászának, Kocsis Noéminak és a sajtónak is.

Jogilag és eljárásrendileg is szabályos, gyors válaszát az esetleges tényleges jogsértések elkerülése érdekében várom.

Tisztelettel:

Cs. Kádár Péter
a Magyar Rádió zrt.  (21)  munkatársa


Mivel a Magyar Rádió honlapján 24 órás válaszidőt jelöl meg a kommunikációs vezető, október 20-án újabb levél ment:

Borbély-Urquarth Julianna
Kommunikációs vezető
részére

Kedves Borbély Julianna!

Az Ön felelősségi körébe tartozó, és közös munkáltatónk honlapján nyilvánosságra hozott rendelkezés alapján kértem állásfoglalását az Ön által adható engedély és annak hatóköre tárgyában. Ön a rendelkezésére álló 24 órán belül nem reagált a levelemre, amelynek alapján az alábbiakra jutottam:

1. Nincsenek olyan jogszabályok, amelyek az Ön, illetve közös munkáltatónk rendelkezéseit alátámasztanák, ennek következtében az Ön fenyegetőzései megalapozatlanok, személyiségi jogokat sértenek és tovább rongálják a közös munkáltatónk által működtetett intézmény amúgy is megtépázott hírét.
2. A továbbiakban - ha olyan kedvem vagy teendőm lesz - minden megkötöttség és engedélyezési rima nélkül fogom használni az Ön által hivatkozott, ún. Megjelöléseket.
3. Ennek során természetesen a közös munkáltatónk által  működtetett intézmény jó hírét fogom szolgálni, nem úgy, mint azok, akik  az Ön által megjelölt grafikai  képződményeket tartalmazó ragasztványok segítségével csúfítják el az említett intézmény nemesfa és márvány falburkolatát.
4. Döntésemről Kocsis Noémi jogászt és  a sajtót is tájékoztatom, egyszersmind megnyugtatva minden magyar állampolgárt, hogy e tárgyban nincs semmi okuk a félelemre.

Budapest, 2007. október 20.

Üdvözlettel:

Cs. Kádár Péter

Ezzel egyidejűleg a Matt is újabb levelet írt, amelynek egy igen fontos részét itt is idézzük: "Véleményünk szerint az új grafikai arculatra fordított összegek felhasználásának és a lebonyolítás körüli esetleges szabálytalanságok további vizsgálata a Magyar Rádió Közalapítvány, az ORTT és a Gazdasági Versenyhivatal feladata, amelyhez MATT szívesen nyújt szakmai kérdésekben segítséget, megkeresés esetén."

Társaság a Közszolgálati Rádióért