Társaság a Közszolgálati Rádióért
 

Boros Zoltán: Tisztelt EMEREDJ, EMERKETTŐ, EMERHÁROM  Névadó Grémiuma!

Én ezeket az új elnevezéseket az Önök hangzó médiumából hallottam, ma sem egészen értem, hogy mi történt.

Az Önök intézményének van egy neve: Magyar Rádió, aminek az intézményi formája többször is változott: korábban RT. volt, újabban ZRT, de tudtommal a neve nem.

És konstatálom, hogy a Magyar Rádió működtetői a saját intézményük nevét kitiltották a bemondóik szövegéből. Kizárólag a postacím említésénél mondhatják, hogy "Magyar Rádió stb.". Egyébként a neve "EMER". A rádió ismert koncertterme: "az emer márványterme"!. Kinek a mije? A Bartók Rádió: "emerhárom", a Kossuth emeregy (vagy emeredj?) hangzó médiában az írás nem látszik, és az "emeregy" vagy "emereggy" pont olyan értelmetlen, mint az "emeredj".

De elemezzük csak, minek is lehet a rövidítése az "emeregy Kossuth rádió"? Valószínűleg annak, hogy "magyar rádió egy kossuth rádió". Maga mindent kétszer mond? Maga mindent kétszer mond? jegyezné meg Karinthy.

Az egész értelmezhetetlen és ízléstelen, indokolatlanul és szolgaian utánozza az amerikai kereskedelmi rádiókat, amelyek neve betű- és számkombinációból áll, pl. "Daböljúkáelemtúforthrí", azaz WKLM243.

Még a hazai kereskedelmi adók sem úgy jelentkeznek (egyelőre), hogy "KÁEL", "IER"", "ESEL", hanem Klub Rádió, Info Rádió, Sláger Rádió. (Igaz, kivétel is van: a Budapest Rádió már csak "nyolcvannyolcpontegy" fantázianévre hallgat). Tehát a jövőben minden lehetséges.

Javasolom is, hogy a volt Magyar Rádió névadó grémiuma fontolja meg: nem kellene-e  továbbfejleszteni a névváltoztatási újítást ugyanabban az irányban?   Javaslatom:

    a Kossuth Rádió legyen "EMEREGYKÁER",

    a műsoravesztett "nagyon zene" Petőfi: "EMERKETTŐPÉER",

    a Bartók Rádió pedig "EMERHÁROMBÉER".

Hogy az értéksemleges iskolákban ne kelljen magyarázni a gyerekeknek, hogy ki volt Kossuth, Petőfi meg Bartók.

A javaslatomat a szabadalmi hivatalnál bejegyeztettem és amennyiben Önök valóban felhasználják, jogdíjat fogok kérni minden egyes bemondásért.

Társaság a Közszolgálati Rádióért