Társaság a Közszolgálati Rádióért

 

Szemérmetes honlap az olimpiáról

 

Noha egy korábbi írásunkban - Olimpia turbó - beszámoltunk arról, hogy a Magyar Rádió az idei olimpiai közvetítések reklámozására kb. 300 millió forintot óhajt elkölteni 2010-ig, fogalmunk sincs arról, mi lett ennek a pénznek a sorsa, mert az olimpia megnyitójáig egyetlen reklámmal sem találkoztunk.

Ugyancsak nem könnyű megtalálni a Magyar Rádió  külön beharangozott olimpiai honlapját. A www.radio.hu címlapján semmi nem utal erre, a keresőbe pedig - miként azt már megszoktuk az elmúlt év során - teljesen felesleges beírni az olimpia szót, ez a honlap nem szerepel a találatok között.

A Magyar Rádió internet szerkesztőségének bemutatkozni is elfelejtő, igen morcos munkatársa mindenesetre elárulta a rejtélyt: a honlap a http://olimpia.mr1.hu címen található. Arra a fölvetésre, hogy miért ilyen nehéz megtalálni a honlapot, a nem túl készséges, ámde egyre dühösebb kolléga tömören csak annyit felelt, hogy nem ő dönt a koncepcionális kérdésekben.

Túró Rudi

Jó oka van a Magyar Rádiónak arra, hogy különösebben nem népszerűsíti ezt a honlapot. Ha a Guardian tudósítója csúnyának találta a magyar csapat öltözékét, az Indexnek pedig a Túró Rudi jutott eszébe a ruhákról, akkor ugyan mit mondtak volna erről a "site"-ről?

A Magyar Rádió olimpiai honlapja ugyanis még a tavaly elfogadott arculaton belül is roppant igénytelenségről árulkodik. A képek elhelyezése, az oldal tördelése láthatóan egy kezdőknek szánt, primitív megoldásra épül. Nem mellékesen, a képek terjedelme (tehát hogy milyen gyorsan tudnak letöltődni) egyáltalán nem optimális, pedig ennek beállítása csupán két-három kattintás lenne. A képekkel kapcsolatos másik elképesztően súlyos szakmai hiba, hogy átméretezés nélkül tették be a képeket. Ez azt jelenti, hogy a tényleges eredeti képméretet hagyták meg, a kicsinyítést csupán a honlapszerkesztőben állították be, ami tovább növeli a letöltési időt.

Hogy ez mit jelent, megmutatjuk az egyik képen:

Eredeti kép

Optimalizált kép

Eredeti kép: 80 340 bájt

Optimalizált kép: 37 648 bájt

 

Szerkesztőben kicsinyített kép: 80 340 bájt

Átméretezett és optimalizált kép: 16 237 bájt

Az átméretezett és optimalizált kép tehát ötször gyorsabban töltődik le, mint amelyik a Magyar Rádió honlapján látható.  Ez egyetlen kép és szélessávú internet hozzáférés esetén nem számottevő, de több kép és pl. lassú mobilinternet-hozzáférés esetén bosszantó lehet. Különösen bosszantó pedig azok számára, akik olcsó, nem korlátlan internetre fizettek elő. Ám van még valami, amit nem csináltak meg a honlap készítői. Mivel a képek nagyon kicsik, érdemes csökkenteni a maszatosságukat:

Eredeti kép

"Élesített" kép

Hangsúlyozzuk, hogy ezeket a trükköket legalább tíz éve ismerjük, alkalmazásuk semmilyen szakképzettséget nem igényel, és egy perc alatt elvégezhetők. Profi szinten ennél lényegesen több javulás érhető el, de az már valóban időigényes, továbbá szaktudást és kifinomult ízlést tételez föl.

A szöveg is kissé nehézkes; a rövid, tömör fogalmazást igénylő interneten pl. a "vette kezdetét" helyett a "kezdődött" elég is meg szebb is volna.  Nem egészen érthető a kék és a lila szín váltogatása - a lila a Kommunikációs Iroda által szigorúan megkövetelt arculati előírások szerint nem a Kossuth, hanem a Petőfi Rádió színe.

Végül szokásunkhoz hűen megnéztük, hogy a honlap milyen mértékben felel meg a w3c ajánlásnak. Ez a vizsgálat azért fontos, mert ettől függ, hogy az elterjedtebb böngészők mindegyike helyesen jeleníti-e meg a honlapot? Ráadásul a honlap készítői azt állítják, hogy mindenben megfelelnek a nemzetközi előírásoknak. Egy ilyen ellenőrzés egy-két percig tart csupán, lássuk hát a csodát:

Mint látjuk, az ellenőrző program 241 súlyos hibát talált, és 54 - esetenként megjelenítési gondot okozó - trehányságra figyelmeztet. Pedig ez ám csupán egy néhány soros honlap. E nagyon lesújtó  eredmény azt bizonyítja, hogy a honlappal foglalkozók szakmai tudása semmit nem gyarapodott egy év alatt.
 

Társaság a Közszolgálati Rádióért